de Wereld Bridge Federatie voor haar eigen wereldtoernooien en evenementen.
de respectievelijke Zonale Organisaties voor toernooien en evenementen onder haar auspiciēn.
de Nationale Bridge Organisaties voor elk ander toernooi of evenement in wier gebied het toernooi plaatsvindt (Noot: In de spelregels is het Bondsbestuur de Regulating Authority. Zie omschrijvingen.).
Het Bondsbestuur heeft de verantwoordelijkheden en de bevoegdheden zoals bepaald in de spelregels.
Het Bondsbestuur kan zijn bevoegdheden delegeren (maar behoudt de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de uitoefening ervan) of het kan deze aan een andere instantie toekennen (in welk geval het geen verdere verantwoordelijkheid meer heeft voor de uitoefening ervan).
Toernooiorganisator
Het Bondsbestuur kan een persoon of instantie erkennen als toernooiorganisator, die, onderworpen aan de bepalingen van het Bondsbestuur en deze spelregels, verantwoordelijk is voor de organisatie en de voorbereiding van een toernooi of evenement. De bevoegdheden en taken van de toernooiorganisator kunnen gedelegeerd worden maar de verantwoordelijkheid blijft bij de toernooiorganisator. Het Bondsbestuur en de toernooiorganisator kunnen dezelfde instantie zijn. Opmerking 2
De bevoegdheden en taken van de toernooiorganisator omvatten:
het aanstellen van de wedstrijdleider. Als er geen wedstrijdleider is aangesteld, behoren de spelers iemand uit hun midden aan te wijzen die deze taak zal vervullen;
het vooraf treffen van de nodige maatregelen voor de wedstrijd met inbegrip van speelgelegenheid, spelmateriaal en alle andere logistieke regelingen;
het vaststellen van de datum en het aanvangsuur van iedere zitting;
het vaststellen van de voorwaarden voor deelname;
het vaststellen van de voorschriften voor het bieden en spelen in overeenstemming met deze spelregels, en ook alle speciale voorschriften (zoals, bijvoorbeeld, het spelen met schermen - bepalingen mogen afwijken voor rechtzettingen van handelingen die niet aan de andere kant van het scherm kunnen worden waargenomen);
het aankondigen van bepalingen ter aanvulling ván maar niet in strijd mét de spelregels;
maatregelen treffen voor het aanstellen van assistenten van de wedstrijdleider,
ander personeel aanstellen en hun taken en verantwoordelijkheden vastleggen;
maatregelen treffen om deelnemers in te schrijven;
het vaststellen van passende speelcondities en het bekendmaken daarvan aan de deelnemers;
maatregelen treffen om de scores te laten verzamelen, de resultaten op te laten stellen en ze officieel te laten registreren;
de nodige voorzieningen treffen voor de behandeling van protesten conform artikel 93;
alle andere bevoegdheden en taken die in de spelregels toebedeeld worden.
.
Artikel 93
Gang van zaken bij het indienen van een protest
Geen protestcomitét
De hoofdwedstrijdleider moet alle protesten in behandeling nemen en erover beslissen indien er geen protestcomitét is (of een alternatief daarvoor zoals voorzien in artikel 80B2k), of indien een comitét zijn taak niet kan uitvoeren zonder het ordelijk verloop van de wedstrijd te verstoren.
Protestcomitét beschikbaar
Indien een comitét (of een gevolmachtigd alternatief) beschikbaar is, geldt het volgende:
De hoofdwedstrijdleider moet enkel dat gedeelte van het protest behandelen en beslissen over dat gedeelte van het protest, dat betrekking heeft op spelregels of wedstrijdbepalingen. Tegen zijn beslissing kan bij het protestcomitét in beroep worden gegaan.
De hoofdwedstrijdleider moet alle andere protesten ter beoordeling voorleggen aan het comitét.
Bij het beslissen over protesten mag het comitét (of het gevolmachtigde alternatief) alle bevoegdheden uitoefenen die in deze spelregels zijn toegekend aan de wedstrijdleider, met dien verstande dat het de beslissing van de hoofdwedstrijdleider niet mag herroepen als het gaat om een kwestie betreffende spelregels of wedstrijdbepalingen, of als het gaat om beslissingen genomen bij de uitoefening van zijn disciplinaire bevoegdheden in het kader van artikel 91. (Het kan de hoofdwedstrijdleider adviseren een dergelijke beslissing te herzien.)
Verdere protestmogelijkheden
Het Bondsbestuur kan procedures vaststellen voor een verdere beroepsgang als de hierboven vermelde middelen zijn uitgeput. Een dergelijke verdere beroepsgang kan onderhevig zijn aan een sanctie voorzien in een toepasselijk reglement, als het beroep als ongemotiveerd beschouwd wordt.
De hoofdwedstrijdleider of het bevoegde orgaan kunnen een aangelegenheid voor een uiteindelijke beslissing naar het Bondsbestuur verwijzen. Het Bondsbestuur heeft de bevoegdheid elk geval definitief te beslissen.
Waar het noodzakelijk geacht wordt voor het verloop van het toernooi, kan het Bondsbestuur, niettegenstaande 1 en 2 hierboven, de verantwoordelijkheid van een definitieve beslissing over een protest toewijzen aan een speciaal toernooiorgaan; zowel het Bondsbestuur als de partijen betrokken bij het protest zijn dan gebonden aan die beslissing.
Het Bondsbestuur kan elk onderdeel van de beroepsprocedure zoals bepaald in deze spelregels weglaten of wijzigen, mits het de deelnemers hiervan tijdig op de hoogte brengt. (Noot: Het Bondsbestuur is er verantwoordelijk voor dat al zijn handelingen overeenstemmen met de nationale voorschriften. )